睇完哩两本书,然后根据自己既情况,我谂左好多。我忽然觉得好迷茫,我好似入左一个迷宫一样,我唔知道自己想点,唔知道点行出黎。我有时候好似好开心,无烦恼一般,有时候睇到一D电视剧或者电影既时候,却会变得好低落,好容易流眼泪。一时好坚强,一时好脆弱;一时好清晰知道谂咩,一时模糊不清;一时清醒,一时沉迷。
点解会系咁?工作,我未上班之前,总系会同自己讲,我今日要努力完成我自己既工作,可惜到左办公室却唔知道由边度做起,做下做下甚至会想掉低手头既工作,想行出外边透下气。我点解会变到咁无冲劲?我以前唔系咁噶,我以前好钟意上班,好享受我份工作。点解依家会系咁既状态?
爱情,好似成为我一种严重既心病,我好清楚我钟意拒,身边既人一直问我钟意拒咩?我答唔出,我亦搞唔清点解我会放唔低拒,我明知道好多嘢都无可能令我可以同拒一齐。对拒,我已经分唔清系一种咩感觉,拒好似成为我左我生活上既一部分,无左拒,我觉得生活变得有D怪,不过有时候我又会觉得其实有无拒,我生活咪一样无变过,。好矛盾既感觉,有时候偏偏会自己唔准稳拒啦!要杜绝晒拒既一切,但系唔过几日又会忍唔住稳拒。哩种感受,我好想去改变,有无人可以教我点做啊?
我仲记得拒同我分手既果日,我响部公交车度听住拒响电话同我讲:"你唔信我,咁你同我一齐都无意思啦!"几简单既一句说话,就可以讲一切都改变,我响文化公园落左车,行过人民桥,行过江边,望住条珠江,我忽然觉得条珠江好深好深,D风吹落我身度,我觉得好重好重,压到我个心完全透唔到气。直到今日我写哩篇读后感,我谂翻起我都系流眼泪。
睇晒哩两本书,我知道宽恕系一种解脱,有时候当身边既人问起拒,拒就好似我心里面既一个缺口,我经常同自己讲,无打开果道门,等拒做我永远既秘密,仲记得拒离开我果阵,我有几次上班既时候,我过马路果阵,D车经过我身边,我有一瞬间我真系好想等部车撞过黎,我就可以咩都唔使谂,或者撞到我失忆,忘记拒同我之间既一切。